Idag har det varit träning ute på Ågesta med hela hundgruppen. Fint väder och glada miner gjorde att det blev en väldigt lyckad dag.

 
Här är Ewa och Axa som tränar på balanshindret - och det går ju väldigt bra.
 


Här är hela gänget - mycket skratt och bus. Här ser ni Flisa o Axa in action. Dirigerar hundarna gör Marie och Birgit. Dom är ju så duktiga.
 
 
Agility, Hundträning, Skogsprommenad, Terapihund, vårdhund,
I helgen har vi hunnit med massa saker. I lördags hade jag mina hundkompisar Sillen, Fashion och Zinja på besök. Vi gick en riktig långprommis runt våran sjö - Björnsjön. Det var så härligt med mycket spring och bus. Solen sken och det var riktigt härligt. 


Så fick vi ta oss ett litet dopp också :)

 
Så i söndags så blev det en till mysig prommis och sen kom vårt lilla Troll Elias. Då blev det en ny prommis och lite bus och skoj med honom. 


Visst är han söt det lilla trollet - alltid glad :)Här håller jag koll på honom när han plockar blåbär.
 
 
Ingarö, Björnsjön, teratpihund, Skogsprommenad,
Matte har bestämt sig för att vi skall hålla rent i dikena hemma hos oss. Någon åker varje dag och slänger ut 1 eller 2 ölburkar med starköl - det är ju inte klokt att sitta och köra bil och dricka starköl. Hoppas att jag ser vem det är nån dag. Dom tar jag iaf upp och ger till matte då blir hon glad och jag får en godis. Det finns faktiskt massa saker att ta från dikena, folk slänger allt från hamburgerpapper till gamla bildelar,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
@rensardiken, Terapihund,
 
 
Så här såg det ut när vårdhundseleven Ninna hälsade på Maria Rådbergpå Kristinagården i Hallstavik i augusti. Till vänster hundföraren Mia Blom Andersson.

Tiohundra AB har en idé som ska kunna ge en vårdhund till varje enhet inom äldreomsorgen.

När Tiohundra AB behövde spara pengar lades vårdhundsteamen på is. Nu har företaget kommit på en idé som ska kunna ge en vårdhund till varje enhet inom äldreomsorgen. Lösningen är att utbilda befintlig personal och deras privata hundar till vårdhundsteam.
– Med det upplägget får vi både och. En erfaren undersköterska och en vårdhund, säger Jan Blomkvist, verksamhetschef för Tiohundra AB:s vård- och omsorgsboenden.

Tidigare har två vårdhundsteam hyrts in av Tiohundra. Nu vill man ha egna team med medarbetare ur den befintliga personalen.
– Jag tror definitivt att det blir en konkurrensfördel för oss, säger Jan Blomkvist.

Vårdhundarna på Tiohundras boenden har varit mycket uppskattade och de boende på Kristinagården i Hallstavik skrev till sjukvårds- och omsorgsnämnden när de av besparingsskäl inte fick en ny hund sedan deras förra hade dött. För att bli vårdhundsteam krävs utbildning av både hund och ägare. Därför kommer det att ta tid innan det första nya teamet är på plats.
– En hund måste palla att en kund är hårdhänt. Den får inte bita ifrån, säger Jan Blomkvist.

Tiohundra ser nu över olika alternativ för hur vårdhundsutbildningarna ska finansieras.


norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.2650729-vardhundar-far-stanna-och-blir-fler
Visst är dom fina? Tänk vad stora dom blivit, redan 1,5 år. Det är ju så kul att se lite bilder på dom lite nu och då och se hur dom utvecklas.
 


Det här är Epic - visst är han vacker?
 
 


Sen kommer Ecco - vilken kille :)
El Drago bor långt bort, så extra kul att få se lite bilder av honom.
Här är Eliza - på denna bild så har hon nästan ingen päls - men vacker ändå.Visst är hon vacker - Tervflickan LA
 
 


Så till sist men inte mist så är det den vacka Enzo.
valpar,

Här är jag med Esa, Kristin, Johan och Jean. Vi går en prommenad varje torsdag och det tycker både jag och gänget är väldigt kul.
Ni måste bara tittta på denna underbara film om vad en Terapihund kan åstakomma. Den är lite läskig i början men håll ut, det blir bara bättre o bättre. <3
 
 
 
Terapihund,
Hunden har en fantastisk förmåga att acceptera människor utan att värdera. Den lägger inga värderingar i hur en människa ser ut, luktar eller vilken status man har i samhället. Att ha en hund i sin omgivning underlättar samtal, ökar livsglädjen, lättar upp stämningen och minskar människors känsla av isolering och utanförskap.

Hunden är lätt att träna och många i samhället tycker om hundar. Hunden fungerar ofta som ett socialt smörjmedel och öppnar upp till spontana samtal och kontakter. Det handlar också mycket om hundens raka sätt att kommunicera och deras tydliga sätt att visa signaler, som leder till att de är behagliga och trovärdiga att vara i närheten av. En hund som arbetar som terapihund dömer ingen för deras förflutna eller vad de har i bagaget, utan den tycker om människan för den den är.


För att en hund ska fungera som terapihund på bästa sätt ska både hund och hundförare vara väl utbildad. Hunden ska vara noggrant testad och föraren ska kunna läsa hundens signaler och hantera situationer därefter.

Forskning
Vetenskapliga undersökningar visar att hunden, bara genom att närvara sänker pulsen hos människan och fungerar lugnande i stressade och oroande situationer. Att ta hjälp av hunden vid tillfällen såsom provtagningar på barn eller vid inlärningssvårigheter har visat sig ge rörande resultat.

Arbetsområden
Hunden har lätt för att avdramatisera miljöer såsom hos psykologen, sjukvården, behandlingshemmen m.m. Att ha ett utbildat ekipage hos exempelvis psykologen kan hjälpa psykologen i sitt arbete att fortare få förtroende hos patienten/klienten och därmed fortare kunna få resultat på behandlingen

Hos sjukgymnasten hjälper terapihunden gärna till med att öka motivationen hos patienten och även övningar såsom rullstols-hantering, fin och grovmotorik, minnesövningar, känsel allt som kan bidra till ett bättre liv för patienten.

På förskolan och skolan hjälper terapihunden gärna barn med att göra läsningen roligare, lära sig färg och form, planering, motorik, räkning, lära sig att samarbeta, kamratskap och oändligt massa mer.

I hemtjänsten kan ekipaget hjälpa till med att göra vistelsen mer social, vårdtagare blir mer medgörlig och lugnare med en terapihund närvarande. Ensamma vårdtagare får mer uppmärksamhet och ofta en blöt puss på handen.

Fördelar
Vinsterna är många när man involverar terapihundar i sin vård-verksamhet. Genom kontakten och samspelet mellan människa och hund utvecklas människor efter de behov man har. En människa som är introvert och sluten blir mer utåtriktad och social. Någon som har låg självkänsla och svårt att lita på personer kan i kontakten med hunden lära sig lita på hunden och efter hand våga närma sig andra personer. 

Ett annat problem kan vara någon med empatistörningar eller helt avsaknad av empati som genom att vårda, lära sig att sköta om en hund helt kan lära sig utveckla dessa värde-grunder som är livsviktiga i dagens samhälle. Hunden kan även fungera som motivations-höjare och uppmuntra till fysisk aktivitet om så krävs. Självklart har hunden en skriven plats hos de äldre som ibland behöver enbart sällskap men vi vet också att hälsomässigt är vinsterna otroligt mycket större.

Allt detta och enormt mycket mer kan ett Terapihundekipage hjälpa till med, bara fantasin sätter gränser.

Arbetsområden 

Ett terapihundekipage kan arbeta inom de flesta områden, antingen självständigt eller som del av ett team. Några exempel är:

 • I skolor
 • På vårdhem
 • På behandlingshem
 • Inom psykiatrin
 • Arbetsterapeut
 • Sjukgymnastik
 • Medverka vid temadagar
 • Krishantering

Terapihunden kan hjälpa till med att:

 • Skapa motivation
 • Öppna till samtal
 • Öka koncentrationsförmåga
 • Minska oro och ångest
 • Förbättra långtids- och korttidsminne
 • Öka självkänsla och självförtroende
 • Skapa en känsla av sammanhang
 • Öka kondition, muskelstyrka och finmotorik
 • Öka vilja att interagera med andra

Exempel på övningar man kan göra med en terapihund:

 • Träna tal och språk

Samtala om hunden, namnge kroppsdelar.

Ge hunden kommandon att utföra.

Hunden apporterar olika föremål som personen kan beskriva eller namnge.

 • Träna på att läsa och skriva

Skriva en historia om hundens liv.

Läsa högt för hunden.

Skriva lappar som hunden sedan apporterar och samlar ihop.

 • Träna upp självförtroende och självkänsla

Ansvara för att hunden får mat, vatten och mår bra.

Fatta beslut kring hunden, vad den skall ha för halsband, vad man skall träna på o.s.v.

Lista saker som denne är bra på, och samtidigt lista vad hunden är bra på.

 • Motorik/fysik/kondition

Rulla boll

Klickerträna

Ge hunden smågodis eller leksaker

Knäppa på hunden halsband och annan utrustning

Göra hinderbanor

Leka kull

Vill du läsa mer om Terapihundar och utbildning så kan du göra det härVi kom fram till ett stort grustag - där längst nere körde några killar med Crosshojar - det var väldigt spännande tyckte Axa. Hon ville aldrig gå därifrån. Vet inte om hon trodde det var några små djur som höll på att leka där nere :)


Det blev i alla fall några riktigt fina bilder.
 
I helgen har Axa och jag varit på Mårtensby Gård och vallat. Det är verkligen roligt och se vad hon är duktig. Även om det var två år sedan vi var där förra gången. Det är verkligen ett bra sätt att aktivera hunden på. Det var två år sedan vi var där förra gången och det var inga problem för Axa att minnas vad hon skulle göra. Det var värre med matte, men efter ett tag så gick det skapligt för henne också :)
 
Vi är ett härligt gäng med mycket skratt, så nu ser vi fram emot nästa gång.
Terapihund, Vallning, groenendael,