Idag har vi vandrat Sörmlandslede etapp n 6

0kommentarer

 
Det var Anna, Mona, Axa, Berit Inger och Agneta med sin fina schäfer. Vi hade tur idag med vädret som var hur fint som helst. Så mysigt hade vi det.


Här kan ni läsa om sträckan

6. Paradiset - Lida friluftsgård, 12 km
På etappen finns leder mot Huddinge, etapp 6:1 och mot Nynäshamn, etapp 5:3. Torpruiner vittnar om den tid då våra skogar var befolkade. Naturen är delvis omväxlande och vegetationsrik. En längre sträcka går på väg.

När man kommer fram till den utdikade f d Kvarnsjön är man inne i ett område med stora geologiska och zoologiska värden. Här finns en iordningställd rastplats. Strax efter Kvarnsjön finns, norr om leden, en bäck som skurit sig ned i svallissedimenten. Den slingrar sig i en bred ravinbotten och mynnar ut i Bysjön, som är en åsgrop. När inlandsisens smältvattenfloder för flera tusen år sedan formade rullstensåsarna bäddades ofta stora isberg in i grusåsen. När isberget sedan smälte bildades kraterliknande gropar.

Söder om leden i området Pålamalm finns ytterligare ett antal åsgropar, varav en är bland de största i Sverige med ett djup av 31 m. Efter en vandring utmed Bockån rundar leden sjön Getaren och letar sig före etappmålet upp på en höjd med fin utsikt över nejden.

Paradisets naturreservat Paradiset Hanvedens vänner Lida friluftsgård.
 
 

Kommentera

Publiceras ej