Vårdhunden Axas Pappa Gerro

Igår fick jag en hälsning ifrån Rudolf som är min pappas uppfödare, så här skriver han:

Hej AXA!
Grattis till din 2:a födelsedag. Vi följer dina framgångar i arbetet och din vardag med stor förtjusning. Skickar med bilder din mormor Aurinko och hennes matte Helga plus senaste foto av din pappa Gerro. Vi är mycket stolta över er !!!!.

Kramar från Helga och RudolfMin mormor Aurinko och hennes matte Helga


Nu har jag tråkigt på jobbet, alla bara sitter i möten. Så nu ligger jag i min bur och tjurar lite :) I eftermidddag blir det roligare, för då kommer min vårdhundsgrupp och jag ska bjuda alla på hallongrottor.Äntligen blev det dags för kalas. Jag fick tom smaka en liten bit på hallongrottan. Hoppas att inte matte ser detta för då blir hon nog minsann arg.


Tänk att den blivande vårdhunden Axa fyller 2 år idag. Tycker inte att det var så längen sen hon bara var liten plutt. Men vi är så glada över att vi har henne, och hon är så duktig på jobbet redan. Hemma är hon också väldigt gullig och duktig på alla vis. Så en sammanfattning om dom 2 första åren är att hon är världens bästa hund och vi är många som älskar henne. Puss på dig vår bästa vän!Ibland får man sitta och vänta lite på sin tur

I dag har vi varit ute på Ågesta igen för ny sökträning. Det är ju jättekul, men jobbigt. Idag var vi på ett nytt ställe. Så det blev lite svårare, jag fick jobba mer med näsan så det var ju jättekul. Snön börjar ju smälta nu så det var ganska tungt att springa, även matte hade lite problem. Hon blev i alla fall väldigt trött. Tror att hon måste se till att träna lite mer :) När man skall bli vårdhund så måste man nämligen ha bra kondis, så att man orkar med att koncentrera sig på sina uppgifter.
En kväll för några veckor sedan var Birgit och den blivande vårdhunden Axa på Sirius Humanus och höll en föreläsning för personal och brukare om Vårdhund i vården. Det blev sedan en artikel i Sirius Humanus tidning.
Hela artikeln kan ni läsa här nere:VÅRDHUNDAR EN MOTIVERINGSFAKTOR

"En färdigutbildad vårdhund ska vara sällskaplig och sprida glädje bland människor".

Resursteamet

Birgit är lam på kroppens vänstra sida efter en misslyckad bypassoperation som gjordes år 1998. På sjukhuset där hon vistades erbjöd de henne träning på resursteamet vilket hon tackade ja till. Birgit utformade där en verksamhet tillsammans med andra arbetstagare, en grupp som gillar att jobba med hundar. Utbildning av vårdhundar har hon nu sysslat med i ca ett år.

En dag i januari möts jag och Birgit upp på resursteamet. Resursteamet är en arbetsinriktad, samhällsaktiverande, daglig verksamhet. Här är Birgit med i en grupp som utbildar en vårdhund. Gruppen består av två arbetstagare och en coach/hundförare, Marie Lindström. Resursteamet strävar efter att både coacher och arbetstagare ska kunna nå en personlig utveckling.Medan gruppen börjar dagens träning med den blivande vårdhunden Axa så berättar Marie för mig hur träningen går  till. Axa utbildas med hjälp av en såkallad klicker.  Efter att hunden gjort det den blir tillbedd att göra så klickar man med klickern och belönar sedan hunden med en godis för ett bra jobb. Marie visar på mig ett exempel på vad Axa lärt sig. Axa hälsar på mig genom att vila sitt huvud i mitt knä så att jag tar klappa och prata med henne i min takt. Jag kan inte undgå att känna mig rörd av Axas intelligens och hennes vanna ögon. En färdigutbildad vårdhund ska vara sällskaplig och sprida glädje bland människor. Hunden ska anpassa sig efter de moment som uppstår. Det kan vara att gå sakta bredvid en person i rullstol, gå framför en person som har svårt att ta sig fram i en trapp.


Birgit brukar också ge föreläsningar tillsammans med sin grupp om hur de utbildar vårdhundar. De har bIa. föreläst på Älvsjömässan efter förfrågningar och åker också ut till olika äldreboenden en gång i veckan. Även Sirius Humamun Assistans var en av de som tillfrågade gruppen om en föreläsning.

Marie, Birgit och vårdhundseleven Axa var här den 23 februari och det blev en mycket uppskattad föreläsning. Birgits berättelse om sin väg till resursteamet väckte många känslor hos oss i publiken och en och annan tår föll. Marie imponerade med sin kunskap och Axa charmade oss när hon fick visa oss vad hon lärt sig.

Tack Birgit och Marie för att dela med er av er historia tillsammans med oss!

Text och foto:
Kicki Lindgren
Sirius Humanus


Här är några av mina sökkompisar

Idag har det varit sökträning igen, det var nästan en månad sedan sist. Vi var 7 ekipage och det var jättekul. Jag skickades ut på 4 skick, och alla 4 gick jättebra. Det sista vimsade jag lite på, men hittade rätt igen. Det är jättekul med sök tycker jag, och det kan vara bra för en blivande vårdhund att kunna hitta folk i skogen säger matte.Hund för hälsa – Vårdhundens ABC är en bok om den glädje och de hälsoeffekter som följer av kontakt med en hund. Sedan Vårdhundskolan inledde sin kursverksam- het 2008 finns nu hundar inom flera former av vård och om- sorg över hela landet. I takt med att allt fler vårdhundsteam börjat jobba professionellt har såväl det praktiska arbetet som utbildningen vuxit sig starkare och fått en tydligare form. Med Vårdhundskolans kursmaterial som grund har de första årens erfarenheter nu samlats i bok.

Fullspäckad med praktiska övningar och tips är den tänkt som ett studiestöd till Vårdhundskolans elever. Boken är också en viktig källa till inspiration för all vårdpersonal som i sitt jobb kommer i kontakt med hundar som jobbar på remiss. Det är också en bok för varje hundägare som vill förstå hur hunden kan vara vägen till en bättre hälsa.

Du kan också provläsa ett avsnitt av boken härTänk vilket väder vi hade idag, jag Nikki, Anki och Matte. Vi gick i Ågesta 2 timmar och det var jättemysigt. Vi sprang på isen och busade , oj vad roligt vi hade.

Sen åkte vi till Nacka BK för att matte skulle gå på AFVB:s årsmöte. Då fick jag träffa Viruz, Pacha och Ila. Vi gick en sväng i skogen och mysigt hade vi. Sen fick jag sitta i bilen och vänta medan matte var på möte.

Alla fyra varianterna av Belgisk Vallhund. Groenendael, Laekenois, Malinois och Tervuren.