I dag har det varit riktigt kul. Jag har varit ute på Hellasgården hela dagen med min hundgrupp. Vi har spårat och det var jättekul. Vi har gjort en massa andra saker också, så jag var rätt trött när jag kom tillbaka till kontoret.

Jag har varit lite busig idag också.......Det kom en hel grupp med skolbarn, dom lekte och stojade. Så jag sprang fram till dom och busade lite, men då blev Marie jättearg och jag fick skäll. Jag fattade inte riktigt varför men jag fick i alla fall inget godis......Sen ikväll så kom Carin min uppfödare och hade med sig mina kompisar, Gracia, Easy och min mamma Soya. Det var ju jättekul, och vi busade länge innan dom måste åka hem. Ni kan ju se att vi faktiskt kan sitta still, allihop samtidigt, i alla fall en liten stund.

Hörs i morrn!Nu sitter jag här på altanen och är beredd på att åka till jobbet igen.
Jag har längtat hela helgen efter min kompisar. Matte och husse har varit på Åland och spelat golf, så jag och Oxi har varit hemma med Jessica och busat. Det har varit jättemysigt.Här är hussse i en stilstudie när han spelar golf.  Vi hörs senare!


Jag börjar på att bli riktigt duktig på kommandot "knä". Marie lägger ut en handduk i knät på Tord så att jag inte ska smutsa ner hans byxor. Sen säger han "knä" och då lägger jag huvudet i hans knä. Sen får jag ett klick och en godis. MumsTord blir så glad och då har jag väl lyckats :)Här är vi hela gänget, Tord, Marie, Jag (Axa) och Elisabeth.


Axa tränar på att hämta och lämna saker till Elisabeth och Birgit.


Det var så kul, tyckte jag, alla kompisarna var med. Elisabet, Birgit,Eva och Marie.Bollen är kul att springa efter, den studsar så  kul :)
I morse fick vi åka till Ågesta Oxi och jag. Det är nästan det bästa vi vet, springa, busa, nosa och äta gräs. Det är livet det. Undrar varför matte tycker att man måste göra andra saker också?Vi gillar att nosa också, det kan man göra hur länge som helst!I kväll har vi varit på klubben. Först träffade vi Annika och Nicki och gick en liten sväng i skogen. Axa vill gärna leka med Nicki men är lite väl hårdhänt, inte av elakhet men hon fattar nog inte att hon är liten så att hon måste vara försiktig. Men med en kotte eller pinne i munnen så går det lite bättre.

Se fortsatte vi vidare till våra träningskompisar, och satte igång och tränade. Axa var lite busig i början men efter en stund var hon riktigt duktig. Vi körde platsliggning, hopp, fotgående och lite apport. Hon blir duktigare och duktigare. Nu så är vi hemma igen, och en trött liten hund har svimmat under bordet.

Birgit och jag tränar 2 dagar i veckan, och är man riktigt duktig så väntar en godis som belöning.
 


Och sen var det till att mysa lite med John, han är så gullig tycker jag.Ibland är det mysigt att ta det lite lugnt också, även om jag har lite svårt för det. Men i lillmatte Jessicas knä är det mysigt att koppla av en stund. Det har varit en lång dag med spårträning i Hellasgården. Men nu ska jag sova så jag berättar mer sen.Vi har varit ute på Värmdö i det fina vädret, det var såå mysigt. I eftermiddag ska jag lägga spår med Marie och  hundgruppen.

Men innan dess så måste ju Fredrik äta lite (hmm och vad fick jag?)

Det är spännande att få följa med till stallet. Dom är verkligen stora och ser nästan farliga ut, så jag är inte så kaxig när jag är där. Men kul är det i alla fall. Så här ser Luna ut, hästen som Jessica är medryttare till.

Idag har vi varit ute på en lång cykeltur matte och jag. Jag springer så fint bredvid cykeln och tycker att det är jättekul.Vi cyklade till Skogskyrkogården där mattes släkt ligger begravda och tittade så att det såg fint ut.
Man måse ju vila lite också :)

Nu är vi hemma igen och jag är ganska trött, så jag tror att jag ska sova en stund.Carola matte till Yoda är duktig på att fota mig och mina kompisar, här tycker jag att jag blev riktigt snygg (om man nu får säga så sjäv) :)

Hon får det ibland, kastar sig in i vardagsrummet, borrar ner huvudet i korgen med alla sina leksaker. Sen letar hon efter nåt som ligger i botten. Vad det är vet nog inte hon heller, bara det ligger i botten :) Den här gången var det ett litet tuggben som hon sen kommer med till mig för att jag skall hålla i det medan hon äter. Man får akta fingrarna.

Hon är rolig den lilla skruttan.

Det finns många olika övningar man kan göra som både tränar hunden och deltagarna tex. sitta på en boll och träna balansen samtidigt som man tränar hunden. Man kan träna apport då deltagarna får kasta iväg någonting som hunden får hämta. Viktigt att även träna hunden att kunna gå fint bredvid en rullstol mm.
          

I bilderna ovan har deltagarna lagt hundgodis i en låda med fack. Hunden måste här klara av att öppna facken för att få tag på godisbiten. Att gömma godisbitarna i facken ger deltagarna handträning.Övriga bilder visar hur deltagarna lägger hundgodis i tomma toa rullar som sedan göms i rummet. Den här övningen ger deltagarna dels handträning - att stoppa godisbiten i rullen, dels fysiskträning - då de gömmer rullen och även minnesträning. Man kan också gömma flera saker i olika färger. När hunden kommer med sakerna måste man öva – vilken saknas? Vilken färg saknas? Var finns saken?Idag har jag varit på promenad, men den blev inte så lång. Det är jätte varmt ute och man blir riktigt trött. Jag har sprungit och jagat min boll, medan matte rensade ogräs. Till slut så fick jag inte springa efter bollen längre, så matte la upp bollen vid lillstugan, så nu sitter jag här och väntar på att den ska ramla ner.Ser ni att bollen ligger till vänster i bild, där är det inte så lätt att nå den (:Matte tycker om att fota blommor, här är vackra äppelblommor.

På eftermiddagen idag har vi varit ute i skogen med mina kompisar. Det är ju så roligt att springa och busa. Titta själva så får ni se vad kul vi hade.Sen åkte vi alla hem till oss och grillade och lekte lite till. Så nu är jag så trött att jag har svimmat under bordet. Godnatt sov gott alla lyckliga hundar
.


Jag började morgonen med att skutta upp i mattes säng, och överöste henne med slickar i hela ansiktet så att hon fattar att hon måste gå upp. Det gjorde hon efter ett tag :)

Sen gick vi ut på en prommis i det vackra vädret, det blev jättevarm så jag var så törstig när jag kom hem.
Matte brukar säga åt mig att hämta bollen när vi varit ute, men jag kommer ju aldrig ihåg vart den ligger så jag måste springa runt och leta. Men rätt var det är så hittar jag den, då blir jag ju jätteglad. Sen om jag har tur så kastar matte den några gånger. Min kompis Oxi tycker nog att jag är rätt larvig, men jag är säker på att hon älskar mig ändå :) Vi hörs senare!Hundarna tränas för att klara av att gå ut och möta olika människor. Viktigt är att hunden tycker om att bli klappad. Vi går till äldreboende, det uppskattas av de äldre. Hunden är ett verktyg att skapa kontakter. När man klappar en hund, positiv beröring, frigörs oxytoxin som är ett hormon som får en att må bra. Oroliga människor kan bli lugna av att klappa en hund. Det kan till och med hjälpa oroliga att slippa sin lugnande medicin. Att hunden klarar av att bli borstad ingår också i examen för att bli vårdhund  Att bli borstad, klappad och få massage får hunden att må bra och närkontakten får även personen att må bra.Man kan också lära hunden olika ”trick” som här – Räcka vacker tass. Olika ”trick” är roligt, särskilt uppskattas det av barn. För barn kan många av övningarna vara bra för dom får då träna på att tex. vänta på sin tur.

En  vårdhund måste kunna bi hanterad på olika sätt tex. ligga och bli klappad. Viktigt att använda lugn röst så hunden ligger kvar.

I den här övningen får deltagarna öva sig  att sätta sig på golvet och sen kliva upp. Man kan även göra en övning då hunden får gå slalom mellan deltagarna. Dom får då öva på att både stå och gå. Man gymnastiserar genom att leka med hunden.


Artikeln är skriven av Marie Johansson, Resursteamet Liljeholmen.
Agility - Rockring

Att träna med en rockring är nyttigt inte bara för hunden utan även  för deltagarna för alla kan hålla i ringen även gamla människor.Man kan även träna ”hopp” genom att hålla ut benen och be hunden hoppa över. Det ger deltagaren fysisk träning samtidigt som det är roligt att träna lydnad med hunden. Man kan variera övningen och be hunden krypa under benen istället.

Bra att andra får ge godis och inte bara matte, vilket bidrar till att alla får föra hunden. Man jobbar då tillsammans med hunden och ger den belöning vilket skapar en fin och bra kontakt med hunden.Man kan också lära hunden olika ”trick” som här – Räcka vacker tass. Olika ”trick” är roligt, särskilt uppskattas det av barn. För barn kan många av övningarna vara bra för dom får då träna på att tex. vänta på sin tur.

Artikeln är skriven av Marie Johansson, Resursteamet Liljeholmen.
Hund i vården är ett projekt som drivs av Resursteamet i Sickla. Projektet startade hösten 2008 i Älta. Syftet med projektet är att framför allt ge deltagarna en meningsfylld aktivitet.. Hundarna tränas och utbildas för att bli hundar som kan användas till ”Hund i vården”. Det ger också deltagarna både mental och fysisk träning.


Hunden kan vara en motivationsfaktor vid minnesträning, fysisk träning, social träning, talträning. Och kan vara ett sätt att öva sig i att visa hänsyn, skapa trygghet och kontrollera sitt kroppsspråk m.m.


Ledare för gruppen är Marie Lindström. Hon är utbildad vårdhundsförare och utbildats på Vårdhundsskolan. Hennes hundar Axa, Alice och ibland Jack, är hundarna som används.

Gruppen består av; Rosie, Elisabeth, Birgit, Eva och Tord.

Deltagarna tycker också att det är kul, för samtidigt som det ger träning på olika saker, är det kul att göra någonting tillsammans. Här presenteras en del aktiviteter som gruppen gör tillsammans med hunden.

Vi har dessutom temadagar med hundaktiviteter, med allt från besök på enheterna för klapp och kel med hund, till hundträning utomhus med exempelvis agility för dem som är intresserade av detta.

Artikeln är skriven av Marie Johansson, Resursteamet Liljeholmen.

Idag har jag varit på Resursteamet med Marie igen. Vi har varit på äldreboendet och lekt med alla mina kompisar.


När jag kom hem så skulle matte klippa gräsmattan, sist jag var med om det så
var jag bar ett halvår gammal så jag kommer inte riktigt ihåg hur kul det var.

Jag började med att springa runt och försöka ta tag i hjulen, man måste ju
försöka få stopp på eländet. Men det tyckte inte matte var någon bra idé.Då fick jag springa och hämta bollen, så kunde jag springa runt med den
istället. Matte kastar den lite nu och då, och jag springer allt vad jag orkar
för att hinna ifatt den. Ibland hoppar jag över gräsklipparen, det var en
kul lek. Nu är vi klara med allt och jag är faktiskt riktigt trött, så nu får det
nog bli till att sova. Voff på er alla


Vi har sprungit i skogen och lekt, sen har lilla Nicki tränat på att tittat
på en massa busiga hundar, vi andra fick vila idag och behövde inte
träna. Det var ju så varmt så att man höll på att svimma. Men kul hade
vi i alla fall.Annika och Nicki går i trollskogen.Här leker vi i skogen, men vart tog alla vägen?Jag fick sitta en stund i bilen och vila mig lite, hur kul var det? 


Här är hela gänget, Tord, Marie, Rose-Marie och Ronnie.

Nu är vi på väg på en liten promenad, det brukar alltid hända nåt kul
när Rosie är med (brukar kunna bli nån godis) :)

Om man är riktigt duktig så blir det många klappar och applåder :), då
känner jag mig nöjd!Nu undrar jag vad Rosie har i burken, bäst man tittar lite närmare!Om man kommer riktigt när så borde det kunna funka..........................
Och nu har jag fått en godbit, så nu är både Rosie och jag nöjda.Här sitter jag Axa med Eva och hennes assistent.Här sitter Eva och fifflar med min godisburk, undrar om jag får en
godis när jag kommer fram ur tunneln?Idag ska Kim och jag gå på promenad till Sickla centrum, det är så
härligt väder och jag tycker att det är så kul att få vara med mina
kompisar. Jag sitter gärna och håller Kim sällskap när han vilar lite.Nu har jag kommit till jobbet, bäst att passa på och vila lite innan
alla min kompisar kommer, ska bli kul att se dom igen. Vi hörs lite senare!


Jag älskar att hoppa på alla stenar jag ser i skogen, hur kul som helst.
Tänk vad snäll Marie var som lät oss alla bo hemma hos henne. Dessutom fick vi följa med henne på en riktigt häftig promenad. Här kommer lite bilder.
Här är matte och jag i den vackra bokskogen.
Här är den underbart snälla Marie, med Anne-Tove och Mortens hundar, från Cichlas kennel.
Så här ser det ut i vårt tält, det är skönt att sitta och koppla av lite
mellan varven.

Det gick riktigt bra för mig på utställningen. Jag fick CK och blev 3:e bästa tik bland 28 st.
Så jag är riktigt nöjd, och det tror jag Carin (min uppfödare) och matte är också.Matte ser lite galen ut, undrar om hon var lite nervös.Man måste springa jättemycket när det är utställning.Och så ska man se snygg ut, hur lätt är det? Jag blev i alla fall 1/2 CK junior klass, Bästa tik 3.
Så här löd kritiken:

"14 måndader. Mediumlångt huvud. Saxbett. Mörkt pigment. Mörka ögon. Öronen är bra ansatta och väl använda. Halsen är av god längd. Bra djup i bröstkorgen till armbågen. Något lång i länden. Svansen är välpälsad och höjs i rörelse. Passar i rörelse i början men blir bättre senare."

Domare: Keith Baldwin, England

Fredagen började med att vi skulle vara med i en liten lydnadstävling. Momenten som ingick var:

Platsliggning
Fritt följ
Vacker tass
Skall
Läggande under gång
Inkallning med störning köttbulle

Jag var ganska duktig men fattade inte riktigt att man skulle ligga kvar under hela tiden
matte stod 50 meter bort :) Dom andra grejerna klarade jag riktigt bra. Jag vann inte men
det var ju kul att vara med och tävla i alla fall.

Här började vi platsliggningen.Nu är matte på väg tillbaka, puh vilken tur, det var lite ensamt här borta.Och här är jag ganska duktig på fritt följ.Måste ju bara visa en liten film på mina kompisar. Dom har ju så roligt så jag blev
nästa avundsjuk.

Nu har vi varit på utställninge på Ivö. Vi åkte dit 4 hundar och Carin och Matte. Vi åkte i en specialbyggd hundkärra, där vi alla hade en egen avdelning. Hur bra som helst.Så här såg det ut när vi åkte färjan över till Ivö.
Jag ska berätta mer om utställningen i morgon, men jag kan säga
så mycket att jag blev 3:a bästa tik av alla hundarna som var med.


Idag ska Carin på kenneln, jag, Axa, Bissi, Easy åka ner till Ivö i Skåne för att vara med på Belgarutställningen.
Dom har lovat mycket regn så vi får väl se hur blöta vi blir :) Men det kommer att bli mysigt ändå.

Återkommer med bilder och resultat i morgon. Håll tummarna för att det går bra för oss och dom andra.Kom på att jag måste nog visa upp min bästis Oxi också, hon har verkat lite avundsjuk på senaste tiden, hon har ju faktiskt ingen egen blogg. Så nu blir hon säkertt lite gladare, när hon också får vara med här. Här tränar MArie och jag.Mysstund med Elisabeth.John och jag småbusar.Agility det är kul det. Full fart så kameran inte hinner med.Hela gänget är med.Bästa belöningen är bollen.På promenad med Birgit.


Se så fint jag sitter.Och så vacker tass var det.Ibland brukar jag lyckas norpa åt mig lite godis från Birgit. Hon är så snäll och tycker att jag är oemotståndeligt söt och kan inte säga nej. Hon bara skrattar och tycker det är jätteroligt.

 

Så, nu tog godiset slut hos Birgit. Men jag vet att Marie kan trolla fram nytt från någon burk eller påse så Birgit får mer godis till mig.


Birgit lär mig snurra.Ser ni vad jag kan.Det gäller att ha tungan rätt i mun här.Nu har jag kommit nästan varvet runt.Sådär, och så lite belöning av Birgit.


Marie har tränat med Axa idag trots att hon har semester, hon är
verkligen en klippa. Tänk att hon tar sig tid med det :)Dom har tränat på att hämta saker och även tränat i Maries egen
agillitybana. Toppenkul tycker Axa.


I dag var det premiär för lilla Nicki att få följa med på vår prommis
i Ågesta. Annika och jag har gått samma runda i snart 12 år. Hundarna
tycker att det är väldigt roligt. Sen blir det fika vid sjön, då tycker vi
att det är mysigt. Visserligen var det inte så fint väder idag, men vad
gör det :)När man är liten så orkar man faktiskt inte gå hela vägen, då är det
tur att man får vila lite.Nu har matte och husse varit på tippen med allt skräp vi hade på tomten. (mitt bidrag var nog mest att vara i vägen).  Sen åkte vi till CRT, hundbutiken i Högdalen. Där fick jag en smarrigt ben som tack för hjälpen. När vi kom hem fick jag busa lite i kärran,.Jag försökt locka upp Oxi men hon fattade inte det roliga i det så hon gick därifrån. den tråkmånsen.

Idag har vi bara varit i skogen i två timmar, Axa behöver ta det lite lugnt mellan varven, och ha "tråkdagar".
Eftersom hon är så aktiv dom flesta dagarna, så är det bara nyttigt att ta det lite lugn ibland utan så mycket aktiviteter.Axa busar lite med Bonzai.Idag har det varit en dag full av aktiviteter. Vi började dagen med att åka till Huddinge och ta en hel förmiddag med Annika och Nicki. Vi gick i skogen, hoppade på stenar och fick leta efter matte som gömde sig hela tiden. Det är jobbigt att hålla reda på alla som bara sticker i väg hela tiden.Sen åkte vi till Resursteamtet för att jobba, matte och Oxi fick också vara med idag för att se hur det går till när jag jobbar. Vi var ute på promenad, fikade och hoppade i ringar mm. Det var verkligen roligt.Sen kom vi hem och då kom Carin min uppfödare med alla mina kompisar och hälsade på. Vi busade ett tag, men jag var ganska trött. Nu har dom gått hem och jag har svimmat på köksgolvet. Pust

Idag har vi varit ute och cyklat för 2:a gången. Axa är verkligen toppenduktig.
Vi övar på höger och vänster och det går riktigt bra. Vi möter hundar och hon
bara tittar på mig eller tittar rakt fram. Superkul! Tom en liten duva sprang hon
förbi lös utan att bry sig. Nu blir det kaffe och macka!

 Marie och Axa har varit och jobbat med pensionärerna igen, det tycker hon är kul. När hon kom hem fick hon ett stort ben i belöning efter en lång arbetsdag.

Hon passade även på att ta Oxis ben:)Jessica och Axa tränar meningen till slut är att hon skall kunna hämta bollen och lägga
den i knät eller lämna den i handen.
Vi har varit och hälsat på Annika och Nicki i Huddinge. Vi gick en lång prommis sen bjöd Annika på Matjesill och potatis i solen. Mums!

Idag har vi varit i skogen och träffat Annika och hennes nya Schäfervalp Nicki. Vi hade jättekul, men jag måste bara lära mig och ta det lite lugnt. Konstigt hon är inte lika stor som jag, men väldigt kul ändå!Sen var vi i skogen och jag försökte lära Nicki hur man gör när man hoppar
upp på stenen, och tänk hon kom nästan upp.

Idag har vi varit på Gärdet och busat med alla mina hundkompisar, vi hade så kul.

 

Hej!

Jag jobbar med hund i vården på mitt arbete, Resursteamet Stochholm HB, som är en daglig verksamhet för personer med förvärvad hjärnskada eller neuropsykologiska funktionshinder. Vi jobbar med hundar både i gruppaktiviter och enskilt. Vi ordnar temadagar med hundaktivteter för våra olika enheter och vi besöker även äldreboenden.

Jag gick Vårdhundskolans utbildning 2008. Jag har diplom från utbildningen som legitimerad personal då jag är arbetsterapeut.

Jag har ännu ingen diplomerad vårdhund men lånar en groenendaltik som heter Axa. Hon är 12 månader och skall göra ett lämplighetstest till hösten och förhoppningsvis godkännas för utbildningen.

Jag har också sedan tidigare en utbildning som djurvårdare och har under många år arbetet med just hundar som instruktör, hundtrim, mögelsök samt tävlat i bruks, lydnad, agility och jaktprov.

Att få tillgång till att arbeta med hundar som medel och verktyg i mitt arbete som arbetsterapeut och coach är fantasktiskt roligt. Det bjuder på så många fina möten mellan människor och hundar.

Veckans höjdpunkter är när jag tillsammans med deltagare från vår dagliga verksamhet går med hundarna på besök på äldreboenden. Min roll är då inte bara att vara hundförare utan också att coacha och stötta en person med funktionshinder som liksom jag själv brinner för att ge äldre människor möjlighet att gäldjas åt mötet med hundar. Detta ger för mig som hundförare och coach en alldeles extra krydda åt tillvaron.

Text och bild hämtad från vårdhundskolan

Idag har vi varit på mentalbeskrivning, det var riktigt kul och gick väldigt bra.
Vi var 3 st kompisar, det var jag (Axa), Alicia min syster och Zinja.
Så nu är jag riktigt trött och sover som en stock.

RESULTAT MENTALBESKRIVNING

Kontakt hälsning
Tar kontakt själv eller besvarar kontaktförsök.

Kontakt samarbete
Följer med, men är inte engagerad i testledaren.

Kontakt hantering
Accepterar.  Svarar med kontaktbeteende

Lek 1 leklust
Startar snabbt, leker aktivt.

Lek 1 gripande
Griper tveksamt eller med framtänderna

Lek 1 gripande och dragkamp
Griper, drar emot, men släpper och tar om. Alt tuggar.

Förföljande 2 gånger 
Startar med hög fart, målinriktad-bromsar in vid bytet båda gångerna.

Gripande 2 gånger
Griper tveksamt eller med tidsfördröjning.
Griper direkt. Behåller föremålet minst 3 sek.

Aktivitet 
Är uppmärksam och i huvudsak lugn. Enstaka aktivitetshöjningar.

Avsåndslek intresse Kontroll, avbrott förekommer.

Avståndslek Hot/agg
Visar inga hotbeteenden.

Avsåndslek, nyfikenhet
Går inte fram till figuranten inom tid.

Avståndslek, leklust
Visar inget intresse.

Avståndslek, samarbete
Visar inget intresse.

Överraskning rädsla
Gör undanmanöver utan att vända bort blicken.

Överraskning. Hot/agg
Visar enstaka hotbeteenden.

Överraskning, nyfikenhet
Går fram till overallen när föraren står bredvid.

Överraskning, kvarstående rädsla
Ingen tempoförändring eller undanmanöver.

Överraskning, kvarstående intresse
Visar inget intresse.

Ljudkänslighet, rädsla
Stannar inte eller, kort stopp

Ljudkänslighet, nyfikenhet
Går fram till skramlet utan hjälp.

Ljudkänslighet, kvarstående rädsla
Ingen tempoförändring eller undanmanöver.

Ljudkänslighet, kvarstående intresse
Visar inget intresse.

Spöken. Hot/agg
Visar fler hotbeteenden under längre tid.

Spöken kontroll
Kontrollerar och/eller handlar mot bådea spökena. Kortare avbrott.

Spöken rädsla
Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid föraren. Någon avståndsreglering.

Spöken nyfikenhet
Går fram till figurant när föraren talar med figuranten och lockar på hunden.

Spöken. Kontakttagande med figurant i spökdräkt
Avvisar eller undviker kontaktförsök. Kontakt ej tagen inom tid, men sedan.

Lek 2, leklust
Startar långsamt, blir aktiv leker.

Lek 2, Gripande
Griper direkt med hela munnen.

Skott
Avtagande kontroller under lek/passivitet. Därefter oberörd.