Den blivande vårdhunden Axa och Birgit på Sirius Humanus

1kommentarer

En kväll för några veckor sedan var Birgit och den blivande vårdhunden Axa på Sirius Humanus och höll en föreläsning för personal och brukare om Vårdhund i vården. Det blev sedan en artikel i Sirius Humanus tidning.
Hela artikeln kan ni läsa här nere:VÅRDHUNDAR EN MOTIVERINGSFAKTOR

"En färdigutbildad vårdhund ska vara sällskaplig och sprida glädje bland människor".

Resursteamet

Birgit är lam på kroppens vänstra sida efter en misslyckad bypassoperation som gjordes år 1998. På sjukhuset där hon vistades erbjöd de henne träning på resursteamet vilket hon tackade ja till. Birgit utformade där en verksamhet tillsammans med andra arbetstagare, en grupp som gillar att jobba med hundar. Utbildning av vårdhundar har hon nu sysslat med i ca ett år.

En dag i januari möts jag och Birgit upp på resursteamet. Resursteamet är en arbetsinriktad, samhällsaktiverande, daglig verksamhet. Här är Birgit med i en grupp som utbildar en vårdhund. Gruppen består av två arbetstagare och en coach/hundförare, Marie Lindström. Resursteamet strävar efter att både coacher och arbetstagare ska kunna nå en personlig utveckling.Medan gruppen börjar dagens träning med den blivande vårdhunden Axa så berättar Marie för mig hur träningen går  till. Axa utbildas med hjälp av en såkallad klicker.  Efter att hunden gjort det den blir tillbedd att göra så klickar man med klickern och belönar sedan hunden med en godis för ett bra jobb. Marie visar på mig ett exempel på vad Axa lärt sig. Axa hälsar på mig genom att vila sitt huvud i mitt knä så att jag tar klappa och prata med henne i min takt. Jag kan inte undgå att känna mig rörd av Axas intelligens och hennes vanna ögon. En färdigutbildad vårdhund ska vara sällskaplig och sprida glädje bland människor. Hunden ska anpassa sig efter de moment som uppstår. Det kan vara att gå sakta bredvid en person i rullstol, gå framför en person som har svårt att ta sig fram i en trapp.


Birgit brukar också ge föreläsningar tillsammans med sin grupp om hur de utbildar vårdhundar. De har bIa. föreläst på Älvsjömässan efter förfrågningar och åker också ut till olika äldreboenden en gång i veckan. Även Sirius Humamun Assistans var en av de som tillfrågade gruppen om en föreläsning.

Marie, Birgit och vårdhundseleven Axa var här den 23 februari och det blev en mycket uppskattad föreläsning. Birgits berättelse om sin väg till resursteamet väckte många känslor hos oss i publiken och en och annan tår föll. Marie imponerade med sin kunskap och Axa charmade oss när hon fick visa oss vad hon lärt sig.

Tack Birgit och Marie för att dela med er av er historia tillsammans med oss!

Text och foto:
Kicki Lindgren
Sirius Humanus

1 kommentarer

frida

14 Mar 2011 11:21

jättefin blogg :)

Kommentera

Publiceras ej