Hund i vården del 3 - Socialträning

2kommentarerHundarna tränas för att klara av att gå ut och möta olika människor. Viktigt är att hunden tycker om att bli klappad. Vi går till äldreboende, det uppskattas av de äldre. Hunden är ett verktyg att skapa kontakter. När man klappar en hund, positiv beröring, frigörs oxytoxin som är ett hormon som får en att må bra. Oroliga människor kan bli lugna av att klappa en hund. Det kan till och med hjälpa oroliga att slippa sin lugnande medicin. Att hunden klarar av att bli borstad ingår också i examen för att bli vårdhund  Att bli borstad, klappad och få massage får hunden att må bra och närkontakten får även personen att må bra.Man kan också lära hunden olika ”trick” som här – Räcka vacker tass. Olika ”trick” är roligt, särskilt uppskattas det av barn. För barn kan många av övningarna vara bra för dom får då träna på att tex. vänta på sin tur.

En  vårdhund måste kunna bi hanterad på olika sätt tex. ligga och bli klappad. Viktigt att använda lugn röst så hunden ligger kvar.

I den här övningen får deltagarna öva sig  att sätta sig på golvet och sen kliva upp. Man kan även göra en övning då hunden får gå slalom mellan deltagarna. Dom får då öva på att både stå och gå. Man gymnastiserar genom att leka med hunden.


Artikeln är skriven av Marie Johansson, Resursteamet Liljeholmen.
2 kommentarer

Marie Olsson

20 May 2010 18:56

Åh underbara Axa, så bra för alla att hon är där och härligt för Axa också. Tänk så många som blir varma i hela kroppen när hon kommer

Kram

Marie

Mona

21 May 2010 13:16

Ja hon har verkligen blivit en populär liten vårdhund, på dom ställena dit hon kommer.Kommentera

Publiceras ej